Av og til inntreffer en serie av hendelser, som tilsynelatende er tilfeldige. Eller i hvert fall ikke planlagt. Dagen i dag var resultat av en slik rekke med tilfeldigheter…
Da jeg var i Sør-Korea i februar år møtte jeg Mr. Yang, som tidligere har tjenestegjort som Sør-Koreas ambassadør i Norge. Han kjenner Norge godt og snakker fortsatt litt norsk! Han hjalp meg ved et par anledninger under mitt opphold i Korea, og jeg intervjuet ham til en artikkel om turisme til Nord-Korea.
Han er flink til å pleie kontakt med nye og gamle bekjentskaper, og vi har holdt sporadisk kontakt. Tidligere denne måneden sendte han meg en mail, i forbindelse med at han hjalp en japansk kvinnegruppe, som skulle på studietur til Norge. Nå lurte han på om jeg kunne hjelpe gruppen til å få innpass på Rådhuset og på Stortinget – og aller helst snakke med noen folkevalgte om likestillings- og kvinnepolitikk!
Selv om jeg har jobbet som politisk journalist i flere år, og vært medlem av presselosjen, er det ikke bare å sende avgårde en slik bestilling og satse på at alle dører åpner seg. Men takket være god hjelp fra min venninne Bettina Thorvik, som selv skal debutere i bystyret denne høsten, fikk gruppen innpass både her og der.
I dag var altså den store dagen kommet, der de 22 engasjerte japanske damene skulle få et dypere innblikk i norsk likestillingspolitikk. Første stopp var Rådhuset, hvor sykdomsforfall medførte at Arbeidspartiets rådgiver, Matilda von Sydow, på kort varsel måtte steppe inn. Hun kunne fortelle i detalj om kvinneandeler i Aps bystyregruppe, om regler for kumulering og kryssing ved norske lokalvalg, og om Arbeiderpartiets arbeid over flere år for å få kvinner opp og frem. De japanske damene nikket og smilte, fotograferte og noterte flittig.
En drøy time senere spaserte vi opp til Løvebakken, hvor stortingsrepresentant og Stortingets visepresident, Marit Nybakk (Ap), tok imot oss. I en time foreleste hun om utviklingen av norsk likestillingspolitikk, om den første kvinnen som fikk plass på Stortinget i 1911, Anna Rogstad, og om innføring av allmenn stemmerett for kvinner i 1913.
Hun redegjorde for utviklingen av permisjonsordninger og fremveksten av barnehager siden 1970-tallet, og fortalte om «kvinnekuppet» ved kommunevalget i 1971. Det var en tankevekkende påminnelse om at mye av det vi tar for gitt i dag, slett ikke var selvfølgeligheter for så lite som én generasjon siden.
– Den viktigste forutsetning for likestilling i politikk og arbeidsliv er likestilling i hjemmet, sa Nybakk.
Hun påpekte også at Norge har en av Europas høyeste fødselsrater, samtidig som vi har den høyeste andelen kvinner i arbeidslivet, mødre inkludert.
– Hvis et land ikke sysselsetter den kvinnelige halvdelen av befolkninge, vil landet stagnere med hensyn til vekst og utvikling, var Nybakks klare budskap.
De japanske kvinnene var svært fornøyd med Nybakks inngående forelesning om temaet, og insisterte på å ha en omfattende fotosession med Ap-politikeren på talerstolen etter foredraget. Nybakk stilte velvillig opp.
Deretter fikk gruppen en liten omvisning på Stortinget, før det var på tide å gå. Men i det vi skulle forlate parlamentet, fikk vi beskjed av vaktene om å vente og trekke inn til siden. Et statsbesøk med en av toppene i Europarådet var nemlig på vei inn, og vi ble bedt om å vente til delegasjonen hadde passert.
Tilfeldigvis kom Kristin Halvorsen (SV) vandrende forbi oss akkurat da. Og sannelig viste deg seg at en av de japanske kvinnene kjente Halvorsen, etter å ha jobbet som journalist i mange år! Dermed ble det et hjertelig gjensyn, midt i trappeoppgangen. Journalisten introduserte Kristin for resten av gruppen, og dermed var det duket for en ny fotosession og enda flere gruppebilder.
Akkurat samtidig går glasskyvedørene til side, og inn stiger stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sammen med en tyrkisk toppolitiker fra Europarådet. Bak dem har de et haleheng på et halvt dusin rådigvere. Hele følget blir stående, litt forfjamset over oppstusset rundt Kristin Halvorsen, som er omringet av 20 japanske kvinnesakforkjempere. Det ender med at den tyrkiske toppolitikeren lirer av seg noen strofer på japansk (!), til enda større begeistring for den japanske gruppen. Flere bilder blir tatt, og den tyrkiske politikeren tar selv frem mobilkameraet for å forevige de japanske damene.
«Arigato» og «hai» gjaller frem og tilbake, til stor latter fra Halvorsen, Dag Terje Andersen, den tyrkiske toppolitikeren og hele følget fra Europarådet
Så det var ikke en vanlig dag på jobben, akkurat. Ikke var det «jobb» heller, for den saks skyld. Det var en vennlig tjeneste, som jeg hadde satt pris på at noen kunne gjøre for meg. Og de japanske damene? De var fra seg av begeistring. Nå har jeg 22 stående invitasjoner til å komme på besøk til Japan. Hvem kan ønske seg bedre «lønn» enn det?
50% Complete
Legg inn navn og e-postadresse, så sender deg relevant informasjon.